opvliegers_blogGoed om te lezen in de sectie Vrouw van de Telegraaf dat traditionele Chinese geneeskunde werkt bij overgangsklachten. In mijn praktijk heb ik veel succes met
de combinatie van Chinese kruiden en acupunctuur.

Het artikel:
Vrouwen die in de overgang zitten, kunnen lichamelijke en geestelijke klachten onderdrukken met traditionele Chinese acupunctuur. Ze hebben aanzienlijk minder last van opvliegers en stemmingswisselingen na de behandeling.

Dit blijkt uit een onderzoek onder 53 vrouwen die in de overgang zitten. Het onderzoek staat vandaag in het tijdschrift Acupuncture in Medicine. De helft van de vrouwen kreeg een authentieke acupunctuurbehandeling, terwijl de rest een behandeling met nepnaalden kreeg.

Aan de hand van een schaal met vijf punten konden de onderzoekers de menopauzale symptomen van de vrouwen meten, waaronder opvliegers en stemmingswisselingen. Het oestrogeenniveau van de 53 vrouwen werd voor en na de acupunctuurbehandeling gemeten.

De vrouwen die geprikt werden met traditionele acupunctuurnaalden hadden duidelijk minder last van overgangssymptomen. De onderzoekers stellen dat vrouwen minder last hebben van opvliegers en andere klachten doordat de naalden endorfine aanmaken. Dat koelt wel even af!
(Bron: http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/article20848828.ece)