‘Je hebt het heel erg druk en voelt dat het bijna niet meer gaat. Stress, burn-out of misschien toch een bijnieruitputting?’

In de praktijk zie ik veel mensen die last hebben van burn-out klachten, chronische vermoeidheid en stress door spanningsklachten die ze vaak gedurende langere periode ervaren. Wat ze dan aangeven is dat de emoties hoog zitten, er een verlammend gevoel is en dat een paar nachten goed slapen, als dat al lukt, onvoldoende helpt.

Sommige cliënten geven zelf aan dat ze misschien wel een “bijnieruitputting” hebben. Het internet staat vol met uitleg, behandelingen en tips. Wat ik graag wil meegeven is dat het verstandig is om bij het gebruiken van kruiden je goed te laten adviseren door een professional! Er kan veel fout gaat als een vermoeid lichaam verkeerde kruidenremedies te verwerken krijgt. Of als je gewoon doorgaat met 4 of 5 kopjes koffie per dag. Want ook dan hebben die kruiden geen enkele zin.

Wie is op de term bijnieruitputting gekomen?
De geschiedenis over ‘bijnieruitputting’ gaat een paar eeuwen terug tot 1800, toen leerden dokters voor het eerst over de functie van de bijnieren en hoe ze je lichaam beïnvloeden. Het was Thomas Addison die in 1855 voor het eerst de Ziekte van Addison beschreef. Daarvoor waren de bijnieren een mysterie voor dokters, maar 70 jaar na de ontdekking van Dr. Addison kwam er een golf aan van onderzoek over de bijnieren en een snelle ontwikkeling op het gebied van endocrinologie. Het idee over bijnieruitputting zou zijn ontstaan uit de beschrijvingen van dr. Hans Selye: arts en onderzoeker, van de effecten van stress op onze fysiologie. En dus is ‘bijnieruitputting’ geen moderne ziekte of iets van de laatste jaren.

Hoe zit het nou eigenlijk met de diagnose ‘bijnieruitputting’
Bijnieruitputting is geen erkende diagnose in de reguliere geneeskunde. Wel dekt de term een breed scala aan klachten zoals concentratieproblemen, vermoeidheidsklachten, slapeloosheid, denk ook aan allergieën, pijnen, burn-out, evenwichtsproblemen om er maar een paar te noemen. Als je het internet afspeurt dan kun je, volgens bepaalde bronnen, bijna elk symptoom herleiden naar ‘bijnieruitputting’.

Woorden beklijven en om die reden is het goed je te realiseren dat ‘bijnieruitputting’ ook anders kan worden beschreven. Want ‘uitputting’ betekend dat iets aan het einde van zijn kracht is. Om te bepalen of dit juist is zou je het fysieke orgaan willen beoordelen. En moet je dan een donor zoeken en de bijnieren vervangen? Nee natuurlijk niet. Herstel gaat over aanpassingen in leefstijl en het behandelen van symptomen. Juist omdat de gezondheidsklachten zo divers zijn kun je misschien wel vaststellen dat het niet zozeer te maken heeft met uitputting van de bijnieren. maar veel meer met langdurige stressreacties in het lichaam. Daardoor komen de bijnieren in een overdrive en zou een vakantie ze goed doen.

Is er eigenlijke wel sprake van uitputting? De bijnieren doen in die stressvolle perioden toch juist wat ze heel goed kunnen, lekker veel hormonen aanmaken. De effecten daarvan, en in die hoeveelheden die zijn belastend voor het lichaam. En daar wil je aan werken. De bijnieren op vakantie sturen doe je al door zelf meer rust te nemen en voeding en leefstijladviezen op te volgen.

Helder is dat het om gezondheidsklachten gaat die in relatie kunnen worden gebracht met een overactiviteit van onze hormoonhuishuiding. Het stress reactiesysteem wordt dan continue geactiveerd en draait als het ware overuren. Er is te weinig rust om te herstellen. De constante activatie van het stress-reactiesysteem tast de metabole reserve aan. Er gaat dan iets mis in de chemische processen van het lichaam. Waardoor het lichaam voedingsstoffen niet goed opneemt of afvalstoffen niet goed afbreekt. Deze reserve, je kan het ook energie noemen, heb je dus nodig om direct te kunnen reageren op stressoren, het is je vermogen om stress op te vangen.

Er is natuurlijk veel wat je zelf kunt doen om energie op te bouwen: Yin Yoga, meditatie, voldoende slapen en gezond eten, naar buiten in de natuur wandelen en leren omgaan met stress.

‘Als woelig water tot rust komt, wordt het langzaam helder. Als iets traag in beweging komt, komt het langzaam tot leven’

Als je te lang doorgaat dan loop je risico op een chronisch vermoeidheid syndroom, fibromyalgie, depressie, overgewicht en diabetes, schildklierverstoringen, psoriasis en eczeem, burn-out, menstruatiestoornissen en nog veel meer.

Er worden diverse tests aangeboden op internet om erachter te komen of een ‘bijnieruitputting’ kan worden vastgesteld. Zo is er een speekseltest naar de (vrije vorm van) cortisol en DHEA gedurende een dag. Zijn beide hormonen te laag, dan is dat een aanwijzing.

Waar het op neer komt is dat je het beste kunt werken aan de triggers die de boel ontregelen
Hoe ervaar jij stress? Wat voor de één stressvol is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Als jij een bepaald stress niveau bereikt en dat houdt een lange periode aan dan ontstaan er ontstekingen en diverse klachten op organen. Ook dat is bij de één weer een andere uiting als bij een ander.

Bijnieruitputting gezien vanuit de Chinese geneeskunde
Vanuit een individuele benadering wordt er gezocht naar de oorzaak van de symptomen. Elke cliënt heeft een uniek klachtenpatroon, waaruit afgeleid kan worden wat je nodig hebt om te herstellen. Door de specifieke en gerichte aanpak van de methoden als guasha, cupping, acupunctuur en kruidenremedies is het heel goed mogelijk om diverse uitingen van een ‘bijnieruitputting’ te behandelen. Je lichaam kalmeert en ontspant daardoor beter, blokkades worden opgeheven. En natuurlijk is het ook nodig om naar voeding en leefstijl aspecten te kijken.

Er wordt altijd een individueel behandelplan voorgesteld. Aandacht voor je gezondheid werkt natuurlijk!

Met een gezonde groet,
Petra