De kracht van paddenstoelen werd al meer dan 3000 jaar geleden begrepen in de Oosterse wereld. Bepaalde paddenstoelen pasten ze in hun voedingspatroon toe omdat ze het immuunsysteem ondersteunen en als dusdanig de gezondheid en de kwaliteit van leven verbeteren. De waarde die men gaf aan de kracht van sommige paddenstoelen kun je ook opmaken uit bijvoorbeeld de naamgeving. Zo wordt de Reishi paddenstoel erkend als bevorderaar van een gezond en lang leven. Hij heet niet voor niets de “paddenstoel van de onsterfelijkheid”!

De bekendste medicinale paddenstoelen, die vaak ook in de keuken in een lage dosering worden gebruikt zijn: Reishi, Shiitake en Maitake. Zij worden in de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) bij diverse gezondheidsklachten ingezet wegens hun bijzondere inhoudsstoffen en eigenschappen.Deze paddenstoelen bezitten alle acht belangrijke aminozuren en bezitten een hoog gehalte aan ijzer, selenium en B-vitaminen. Van groot belang is hun hoog gehalte polysachariden. Deze bezitten een immuun stimulerende werking. Ze worden daarom niet alleen curatief maar ook preventief gebruikt.

Er wordt veel geschreven over de medicinale krachten van paddenstoelen. Toch blijft het belangrijk, in geval van gezondheidsklachten, om advies in te winnen bij een professional, een erkende fytotherapeut! Ik vertel je graag meer over de wondere wereld van deze medicinale paddenstoelen.