Praktijk Petra Tjeertes - Fytoherapie

icoon_blauwvlak_kruisFytotherapie (Plantengeneeskunde)

Kruiden hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de gezondheidszorg van landen in het Verre Oosten. Het meest bekende boek waarin de Chinese helende kruiden opgenomen zijn is de “Ben Cao Jing” van Shen Nong. Dit is één van de eerste Materia Medica, zoals een medicinaal kruidenboek officieel heet, uit de Chinese geneeskunde.

Kruiden staan in deze boeken beschreven en ingedeeld in categorieën. Zo zijn er kruiden die voeden of sterken (tonificeren van Qi, Bloed, Yin of Yang), kruiden die de spijsvertering helpen, de digestie bevorderen, of die het oppervlakte klaren (in geval van verkoudheid bijvoorbeeld), ook kruiden die slijm oplossen, of die bijvoorbeeld de circulatie doen verbeteren, of die obstructies en stagnaties oplossen etc.

Kruidenreceptuur, op maat gemaakt!

Er staan in die boeken duizenden jaren oude formules beschreven. Die inmiddels na al die jaren hun kracht wel hebben bewezen. Vroeger nam de cliënt de kruiden mee naar huis en maakten ze volgens recept zelf klaar. De kruiden moesten dan eerst geweekt, vervolgens op een laag vuur uren lang sudderen om er een ‘decoct’ een sterk ruikende vloeistof aan over te houden. Dit proces wordt tegenwoordig door bijvoorbeeld De NatuurApotheek of door een kruidenleverancier gedaan. Het eindproduct wordt dan een hydrofiel concentraat, een granulaat of een tinctuur genoemd. Er kunnen onder andere capsules, tabletten, zalven en druppels worden gemaakt.

Niet per definitie “veilig”

Plantaardige middelen zijn niet per definitie veilig. Soms kan een middel niet in combinatie met bepaalde medicijnen. Ook kunnen er bijwerkingen zijn bij plantaardige middelen. En af en toe mag een bepaald middel in sommige situaties of bij bepaalde aandoeningen niet worden gebruikt.
Ga dus altijd naar een professional, een erkende fytotherapeut.

stip4

MEER informatie OF EEN AFSPRAAK MAKEN?
Tarieven diverse behandelmethodes