In de Chinese kruidenleer werkt gemberwortel op de long, maag en milt. Werkt goed bij verkoudheid en  griep. Het vermindert de vorming van slijm, sterkt de weerstand en verzacht de maag, het ondersteunt het spijsverteringssysteem.

Een stukje gember kan helpen bij reisziekte

Het gebruik van gember tegen misselijkheid en overgeven is al eeuwen bekend. Verschillende wetenschappelijke studies toonden aan dat gemberwortel ook effect heeft bij reisziekte. Om op acute klachten effect te bereiken kun je het beste een gemberextract of een capsule gebruiken. Verse gember helpt ook maar dan moet je een paar dagen van tevoren een kuur starten om effect te bereiken.

Gember zou lustopwekkend werken, dat betwijfel ik, helaas

Het gebruik van gemberwortel als afrodisiacum kan ik niet onderbouwen. De doorbloeding verbetert wel en zou dan ook een positief effect kunnen hebben bij erectiestoornissen. Er zijn dierproeven bekend die laten zien dat gember het testosterongehalte verhoogt, dit zou een verband kunnen hebben met een verhoogd libido. Er zijn andere kruiden die meer resultaat bereiken.

Dat gember goed helpt bij keelpijn 

Gemberwortel heeft een antibacteriële werking en bestrijdt ook virale infecties. Het lost slijmen op, werkt ontstekingsremmend, koortswerend en stimuleert het immuunsysteem. Gember heeft een antibacteriële werking en bestrijdt ook virale infecties. Het lost slijmen op, werkt ontstekingsremmend, koortswerend en stimuleert het immuunsysteem. Niet alleen bij keelpijn, maar ook bij griep en griepachtige klachten kan een gemberthee een goede ondersteuning zijn.

Gember is goed voor de spijsvertering

Gemberwortel heeft vooral op het maag- en darmstelsel een goede werking. De speekselproductie wordt door gember gestimuleerd. Verhoogt de aanmaak van spijsverteringsenzymen zoals lipase, dat belangrijk is voor de afbraak van vetten, en afbraak van suikers door sucrose en maltase.

Gember kompressen schijnen wel goed te helpen bij pijnlijke spieren

Als je gemberwortel inzet bij spierpijnen dan helpt een thee of een stuk gember eten niet echt. Wellicht heeft het effect als je langere tijd een decoct neemt. Gember verwarmt en dat kan natuurlijk goed helpen.

Gember is goed bij zwangerschapsmisselijkheid, dat is een feit, maar…

Gemberwortel toont goede resultaten bij misselijkheid en dus ook bij zwangerschapsmisselijkheid. Gember heeft een zeer sterke werking en zet tal van lichaamsprocessen in actie. Evenals curcumawortel waar tegenwoordig ook veel over wordt geschreven en onderzocht zou ik ook gember in hoge dosering bij zwangere vrouwen niet adviseren.

Gember doet je metabolisme versnellen

Het gaat dan vooral om de extracten uit gember. Elke dag gember eten kan de nadelige effecten van vetrijke voeding temperen.

Gemberwortel doet aften verdwijnen

Het heeft zeker een effect als ontstekingsremmer en pijnstiller. In de westerse literatuur is er echter geen bewijs gevonden van het effect van gember op aften.

Gember helpt bij cardiovasculaire aandoeningen

Gember is een natuurlijke bloedverdunner. Het voorkomt bloed klontering en verlaagt daardoor het risico op trombose.

Gember heeft een ontgiftend effect

Gember zorgt er voor dat chemische toxische stoffen afgebroken worden en zich niet opstapelen in het lichaam. Ook de toxines en zuren in de darm worden door gember geabsorbeerd, zodat ze niet in het bloed opgenomen worden.

Gember is rijk aan antioxidanten

Gember is rijk aan shogaolen, paradolen en gingerolen. Deze beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress en de gevolgen ervan.

Gember helpt bij een te hoge bloeddruk, maar…

Gember kan inderdaad helpen bij een te hoge bloeddruk, maar het is toch eerder aangeraden om een arts te raadplegen. Gember kent een zeer sterke werking en zou wel eens een te sterke invloed kunnen hebben. Combineer gember daarom nooit met medicijnen tegen een te hoge bloeddruk.

Gember verlaagt de cholesterol

Gember remt de aanmaak van cholesterol en bevordert de uitscheiding ervan. Vooral de LDL-cholesterol en triglyceriden worden verlaagd. Verder voorkomt gember de oxidatie van deze cholesterol. Geoxideerde cholesterol verhoogt namelijk de kans op hart- en vaatziekten.

Meer weten over formules waar gember in zit. Ik vertel je er graag over.