In mijn blog wil ik, naast tips over een gezonde leefstijl, je een kijkje bieden in mijn praktijk en de therapeutische effecten die ik bereik bij cliënten met huid-, allergie en auto immuunziekten. Bij sommige cliënten met huidproblemen mag ik het genezingsproces vastleggen. Zo ook in het geval van mijn cliënt met gordelroos.

Iedere situatie is natuurlijk uniek. Dit is belangrijk omdat vele factoren invloed hebben op de aanpak die gekozen wordt en op het resultaat. Sommige kruiden mogen niet worden gegeven in combinatie met medicatie vanwege mogelijke interacties die er kunnen zijn, of ze zijn van invloed op de zwangerschap of ze zijn niet geschikt voor jonge kinderen, of chronisch zieke mensen. Als een kruid een therapeutisch effect heeft moet je dus weten waar je mee bezig bent.

In mijn praktijkvoorbeelden is dus nooit sprake van een blauwdruk; en ik wil dan ook zeker niet de indruk wekken dat de beschrijvingen die ik doe aanbevelingen zijn om uit te proberen. Zoek altijd eerst contact op met de huisarts of een specialist.

Dit allemaal gezegd hebbende dan over het meisje van 10 met gordelroos. Haar moeder belde mij om te vragen of ik haar kon helpen. Rust zou de beste remedie zijn en het zou wel een week of drie gaan duren had de huisarts gezegd. Omdat haar dochter er zo aan toe was vroeg ze mijn hulp. Gordelroos is een pijnlijke vorm van huiduitslag, veroorzaakt door het Herpes zoster-virus. In feite is gordelroos een infectie van de zenuwen van de huid. Het Herpes zoster-virus is hetzelfde virus als het waterpokkenvirus. Zoals je op de foto kunt zien ontstaan er blaren, blaasjes en roodheid. De huid kan jeuken, voelt dof aan en is vaak heel pijnlijk. Oorzaak is vaak een afnemende weerstand door bijvoorbeeld spanningen, bepaald medicijngebruik of infectieziekten. Dan kan dit virus na een aantal jaren weer actief worden en gordelroos veroorzaken.

Bij mijn cliënte zit de uitslag op de huid waar de lever zich in het lichaam bevind en in de traditionele Chinese geneeswijze kijken we ook naar de locatie van de manifestatie (het huidprobleem). Deze locatie kan een relatie hebben met de organen zoals ze in de traditionele Chinese geneeswijze gezien worden en vertaald naar bepaalde ziekten of gezondheidsklachten die fysiek maar ook psychisch/emotioneel kunnen zijn.
We benoemen in de diagnose, volgens de traditionele Chinese geneeswijze noemen we dat de patroon differentiatie, ook wat we zien. In haar situatie zien we een vurige rode huid (hitte) met grote en kleine blaasjes waar vocht in (damp en toxines) zit. Wat we weten over de uitslag is dat deze plots is komen opzetten, zich snel verspreidt en dat het heel pijnlijk is. Naast de huiduitslag is ze ook koortsig, vermoeid, ze voelt zich ziek.
De aanpak die ik heb gekozen is een leverstrategie, in de Chinese zienswijze spreken we dan over gordelroos met manifestatie van hitte, damp en wind met onderliggend een lever energie stagnatie, in haar situatie, dit kan dus bij iedere uiting van gordelroos weer anders zijn.

Voor cliënten met huidproblemen laat ik altijd een topicale remedie maken op basis van kruiden, mineralen en of vitaminen om het genezingsproces te ondersteunen en mogelijk te versnellen. Daarnaast geef ik een remedie om in te nemen. En bij haar een lever kruid bij uitstek, zaadextract in poeder van de Mariadistel om in te nemen en voor op de huid een zinkzalf. Daarmee was zij goed geholpen. Na een week aanzienlijke verbetering te zien op de middelste foto. Op de derde foto is nog litteken weefsel aanwezig waaruit je op kan maken hoe heftig deze uitslag is geweest.
Er zijn meer dan 120 klinische studies afgerond in de afgelopen 20 jaar waarin onderzoekers de effectiviteit en veiligheid van gestandaardiseerde Mariadistel zaadextracten toetsten bij patiënten met acute en chronische leveraandoeningen. Nu is gordelroos geen leveraandoening maar is de leverfunctie wel van essentieel belang in het genezingsproces. In totaal hebben er meer dan 3000 patiënten aan deze onderzoeken meegewerkt en zijn de effecten, zoals die duizenden jaren geleden al benoemd werden, wetenschappelijk onderbouwd.

Mariadistel door de eeuwen heen
Eerst even terug in de tijd om zo een idee te krijgen over de therapeutische effecten van het kruid die men in die periode al heeft gezien. En dat begint al bij een Romeinse pionier Pliny de Elder, rond 50 na Christus. Hij zei dat het sap van de plant gemengd met honing een uitstekende remedie was om ‘de gal weg te dragen’. Daarmee bedoelt hij dat de galstroom vanuit de lever wordt activeert. En daarmee wordt dan ook helder dat ook hier een direct therapeutisch effect van het kruid op de leverfunctie is beschreven. Mariadistel vermeerdert de secretie en de stroom van gal uit de lever en de galblaas en kan gebruikt worden bij alle problemen die geassocieerd worden met de galblaas, zoals galstenen, galkoliek en problemen met de lever, zoals leververvetting, levercirrose, hepatitis, geelzucht.

Honderd jaar later beschreef Hildegard van Bingen (1098-1179) in Duitsland uitgebreid haar kennis en ervaring met de Mariadistel. En vijfhonderd jaar later experimenteerde Otto Brunfels in 1534 op grote schaal met de Mariadistel bij patiënten met leveraandoeningen en ook werd in 1596 de Mariadistel ‘de beste remedie tegen melancholie of zwartgalligheid’. En hier zien we dan ook de effecten op de emoties zoals wij die in relatie brengen met de leverenergie.

Kruidenkenner Culpeper schreef in 1787 dat ‘een drank gemaakt van de verse wortel en het zaad stuwingen van de lever en milt opheft, galstenen breekt en uitdrijft en een effectieve remedie is gebleken bij de behandeling van geelzucht’. Dit zijn maar een paar voorbeelden door de eeuwen heen over de therapeutische effecten van Mariadistel. Het resultaat bij de casus zoals je in de foto’s kunt terug zien is helder en een prachtig voorbeeld om aan het geven dat een genezingsproces in gevallen versneld en wellicht ook beter ondersteunt wordt door aanpak met kruidentherapie.

Mariadistel als salade
Het blad van de Mariadistel is alleen in de eerste weken na opkomst eetbaar voor de mens en trouwens voor slakken ook. De jonge bladeren worden in landen rond de Middellandse zee als salade gegeten. Als de plant wat ouder wordt vormt het langs de bladrand bijzonder scherpe stekels. De Mariadistel is een tweejarige distelachtige plant en komt oorspronkelijk voor in het Middellandse zeegebied maar heeft zich tot ver in Denemarken verspreidt. Het houdt van zonnige droge standplaatsen.

Een prachtige, en krachtige plant, Mariadistel werkt natuurlijk!
Gezonde groet,
Petra Tjeertes