Praktijk Petra Tjeertes - despressie klachten

Depressieve Klachten

De traditionele Chinese geneeskunde kent geen tegenstelling tussen lichaam (materie) en geest, zoals door Descartes beschreven en vervolgens in het westerse denken gehanteerd. Iemand met een depressie heeft volgens de Chinese leer een verstoorde Shen. De Shen is een fundamentele substantie van het menselijk lichaam die daar ook onderdeel van uitmaakt. Zo wordt er in de diagnose vaak gesproken over een verstoorde leverenergie in geval van depressie. Door deze te behandelen met acupunctuur en Chinese kruiden kan traditionele Chinese geneeskunde voor mensen met een depressie veel betekenen.

Wat is een depressie eigenlijk?

Een depressie is westers gezien een ziekte die gaat over schommelingen van de stemmingen en gevoelens gedurende een langere periode. Er is dan sprake van abnormale somberheid of lusteloosheid en van een verlies van interesse of een onvermogen om ergens van te genieten. Dit kan per persoon variëren en zorgt ervoor dat een depressie bij iedereen anders kan zijn. Een uitgebreide beschrijving van de verschillende subtypen van depressie is terug te vinden in DSM IV (een classificatiesysteem van psychische aandoeningen, ontwikkeld voor gebruik bij hulpverlening, onderzoek en opleiding).

Vaak een onbegrepen gevoel

De oorzaak van het krijgen van een depressie kent geen duidelijke reden en dat kan soms heel frustrerend zijn. Aanleg voor depressie, de afwezigheid van (zon)licht, negatieve (sociale) ervaringen, hormonale schommelingen of gebeurtenissen in de jeugd kunnen een oorzaak zijn. Ongeveer vijf op de honderd mensen lijden aan een depressie. Het aantal mensen met een depressie stijgt nog steeds. Veel antidepressiva gebruikers zouden graag anders willen door de bijwerkingen op de verschillende inhoudsstoffen als; angst, misselijk zijn, hoofdpijn, gewichtsverlies, huidklachten en afhankelijkheid van de medicatie.

Depressie en de effecten van Acupunctuur & Chinese remedies

Chinese kruiden formules en acupunctuur brengen harmonie in het lichaam door de balans te herstellen. Beide behandelmethoden kunnen effectief zijn bij de behandeling van depressiviteit en worden ingezet naast de reguliere behandeling en medicatie. Zij kunnen het genezingsproces versnellen en bijwerkingen en lichamelijke klachten verminderen.

Bekende eeuwenoude kruidenformules

Een formule die veelvuldig wordt voorgeschreven bij depressie is Xiao Yao San. De formule werkt op stagnatie van de leverenergie. Dat betekend eigenlijk dat deze energie verkrapt is, niet vrij kan bewegen. Ook herstelt de formule de werking van de miltenergie en zitten er kruiden in die bloed voeden. Er kan sprake zijn van hitte klachten door lever vuur (als er stagnatie is, treedt er ook hitte op). Denk daarbij aan symptomen als hoofdpijn, zeer warme handpalmen of voetzolen, vlekken zien, droge ogen hebben, om er een paar te noemen. In de praktijk kan deze formule ook worden gecombineerd, in overleg met uw huisarts, met het gebruik van antidepressiva. De bijwerkingen zullen een stuk minder worden.

stip4

MEER informatie OF EEN AFSPRAAK MAKEN?
Tarieven diverse behandelmethodes