Praktijk Petra Tjeertes Harten & Vaten

Hartinfarct, angina pectoris, hartfalen, hartritmestoornissen, een beroerte, bewegingsbeperking door slechte doorbloeding, slagaderverkalking, hoge bloeddruk, hersenbloeding, trombose en slaapproblemen

Dit zijn maar een paar van de gezondheidsklachten die ontstaan door hart en vaatproblemen. Elke dag overlijden er in Nederland meer dan 100 mensen aan deze klachten. Er worden miljarden uitgegeven aan voorlichting over gezondheid, stoppen met roken, vetarm eten, meer bewegen en ga zo maar door. Hartziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer één in het Westen. Preventie en inzicht in je gezondheid is dus van belang bij het voorkomen ervan.

Waar je op kunt letten

Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Een gezond leefpatroon, de juiste voeding en voldoende beweging dragen bij aan een gezond hart. Wanneer loop je verhoogt risico en wat kun je zelf doen om klachten te voorkomen of te verminderen? Ook daar geeft Petra Tjeertes graag advies over.

Hoe weet ik of ik hartproblemen heb? Dit is een veel gestelde vraag. Op de eerste plaats kan een gevoel van vermoeidheid een duidelijk symptoom zijn, evenals problemen met sommige lichaamsbewegingen. Gebrek aan adem bij kleine inspanningen, vochtophopingen in de onderste delen van het lichaam, een opvallende toename van het aantal kilo’s mag een alarmbelletje doen rinkelen, zeker wanneer die toename in snel tempo gebeurt. In deze gevallen is het goed om een huisarts te raadplegen.

Het hart en de vaten in de traditionele Chinese geneeskunde

Het hart regeert over het bloed en de vaten. In het hart huist wat men noemt de Shen. Shen bepaalt de persoonlijkheid, het denkvermogen, het onderscheidingsvermogen en de besluitvaardigheid. De conditie van onze vaten vertaalt zich naar meerdere energieniveau’s. Zo kennen we een functie van miltenergie die staat beschreven als het bloed binnen de vaten houden. En bijvoorbeeld de leverenergie die van invloed is op de vrije stroom van energie. En dit zijn maar een paar voorbeelden van de samenhang die er is. Alle orgaan benoemingen zijn hier chinees, het gaat dus om de energie van de organen, niet om de fysiologische toestand ervan! Allerlei gezondheidsklachten die met hart en vaten te maken hebben kunnen in de traditionele Chinese geneeskunde worden vertaald naar patroon differentiaties. Er wordt gekeken naar ‘Biao’, de symptomen en naar ‘Ben’, de bron of de oorzaak.

Een voorbeeld bij slaapproblemen

De energie van het hart is nauw verbonden met de Shen zoals gezegd. De Shen huist in de yin energie van het hart en als dit goed verloopt is de slaap goed en diep. Het hart is echter snel verstoord door spanningen van buitenaf (waarbij ook de energie van de lever nauw betrokken is), of een yin tekort elders in het lichaam (waarbij de nierenergie een rol speelt). Ook in de lever huist een ziel, welke door emoties of stress verstoort kan worden. Dit veroorzaakt een rusteloze slaap vaak met veel onrustige dromen. Zo wordt gezondheid van hart en vaten vertaald naar patronen die samenhang hebben met de elkaar. Door goed te slapen, organen te ondersteunen en te werken aan je gezondheid verminder je de klachten. Met een gezond hart en een gezonde Shen kunnen we positieve relaties aan gaan met elkaar.

Wat acupunctuur en fytotherapie kunnen doen

Wanneer acupunctuur en geneeskrachtige kruiden formules samen worden gebruikt, worden beide vormen van behandeling effectiever. Met behulp van deze methoden wordt de oorzaak van hart en vaatproblemen behandelt en de gerelateerde symptomen worden aangepakt. Omdat beide behandelmethode meer dan duizenden jaren oud zijn mogen we stellen dat ze zijn getest en in zeer veel gevallen effectief zijn. De meeste patiënten vinden de combinatie van acupunctuur en kruidenbehandelingen passen binnen een gezond leven en preventie speelt daarin een belangrijke rol.

Samen werken aan gezondheid en prettiger leven!

stip4

MEER informatie OF EEN AFSPRAAK MAKEN?
Tarieven diverse behandelmethodes