Praktijk Petra Tjeertes - Maag & Darm

Prikkelbare darm syndroom, ziekte van Crohn, winderigheid, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, buikpijn, spastische darmen, stoelgang problemen, opripsingen

Verse gember wortel (sheng jiang) wordt verwerkt in formules om maag, milt en de long te helpen in hun functies in geval van wind en koude problemen (verkouden, grieperig en rillerig zijn). Het kruid verwarmt, ondersteunt de maag, werkt goed tegen misselijkheid, transformeert slijm, stopt hoesten.

Iedereen heeft wel eens last van maag- of darmklachten met daarbij verschillende symptomen. De maag en de darmen zijn een onderdeel van ons spijsverteringssysteem. Als je er last van hebt dan kan dit heel vervelend. Als je met regelmaat klachten ervaart zijn er een paar praktische tips die je alvast kunt proberen om de klachten te verminderen of te voorkomen.Let op je voeding, langzaam eten (goed kauwen is erg belangrijk voor een gezonde spijsvertering), mijd scherpe specerijen, eet verwarmt voedsel (niet te heet), let op ingewikkelde combinaties (brood en citrusvruchten vlak na elkaar eten bijvoorbeeld). En zijn veel tips te geven over het aanpassen van de voeding. Over het algemeen wordt vanuit de traditionele Chinese geneeswijzen geadviseerd bij spijsverteringsproblemen om eenvoudig te koken, verwarmt voedsel te maken, met de seizoenen mee te eten en tot 70% vol eten.

De traditionele Chinese geneeskunde & voeding

De maag zorgt in de Chinese geneeskunde samen met de milt voor de aanmaak van energie. Voor het behoud van een goede gezondheid worden maag (samen met de milt) en darmen als zeer belangrijke elementen gezien. Het element aarde (de maag en de milt) staat centraal als het gaat om spijsverteringsprocessen. De indeling in elementen is trouwens geen Chinese uitvinding. Ook Hippocrates werkte met de leer van elementen en constateerde dat ziekte een onbalans tussen de bij elk element horende substantie was. In zijn tijd was het voedingsadvies ook de eerste geneeskundige maatregel.

De Chinese voedingsleer houdt zich bezig met smaak en de energetische werking van voedsel. Op deze manier kan voeding, evenals in de Chinese kruidenleer, ingezet worden om gezondheidsklachten te behandelen. Omdat de Chinese voedingsleer al eeuwenoud is, heeft deze haar werking in de praktijk bewezen. Er wordt vanuit een andere visie gekeken naar voeding en is dan ook een tegenhanger in de hedendaagse verwarring over goede voeding en allerlei diëten.

Wat kan acupunctuur & fytotherapie doen?

De energie van de spijsvertering moet naar beneden gericht zijn. Bij verstoringen in de energiebalans stijgt deze energie. Dat wordt dan een rebellerende energie genoemd. Deze gaat de verkeerde kant op. De behandeling is er op gericht de energie te laten dalen. Hierdoor nemen klachten als oprispingen, misselijk zijn, brandend maagzuur en braken snel af.

RELATIE MET INFECTIES, HUIDPROBLEMEN, VERMINDERDE WEERSTAND & ALLERGISCHE REACTIES

De darmen spelen een grote rol bij de verwerking van allerlei prikkels, voedsel, geestelijke prikkels en ook onze emoties hebben invloed op de darmen. Overbelasting van de darmen kan de vitaliteit van de darmen aantasten. De darmen kunnen dan kwetsbaarder worden waardoor infecties kunnen ontstaan en de weerstand kan verminderen.

Er kan ook sprake zijn van een energiestagnatie in de darmen. Dan is de behandeling erop gericht die energie weer te doen stromen door de stagnatie op te lossen. Verder zorgt acupunctuur ervoor dat de spijsvertering in zijn geheel goed gaat functioneren. De behandeling wordt vaak aangevuld met een voedingsadvies, massage of kruidentherapie. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van de klachten.

stip4

MEER informatie OF EEN AFSPRAAK MAKEN?
Tarieven diverse behandelmethodes