Petra Tjeertes

Samen werken aan een goede gezondheid!

Ondersteuning bieden op het gebied van preventieve gezondheidsbevordering, door het delen van inzichten en het aanbieden van praktische behandelplannen en methoden. Samen weet je meer en samen kan je meer. Zo vind ik het heel belangrijk dat ook therapeuten en artsen kennis uitwisselen met elkaar. Dat heeft geresulteerd in het organiseren van het kennis en uitwisselings- programma van De NatuurApotheek waar therapeutische praktijkervaringen met elkaar worden gedeeld. En zo hoop ik dat er ooit een vruchtbare samenwerking is tussen westerse en oosterse geneeskunde.

1970, geboortekaartje knaloranje met de songtekst uit de musical Hair, I’ve got life. Het leven leven. Op zoek naar zingeving en bewustwording, in beweging zijn, werken aan groei en ontwikkeling zijn belangrijke thema’s in mijn leven. Na de HAVO en de Theaterklas te Amsterdam (waar ik genoot van de hoofdvakken: drama, dans en zang) en de HBO Culturele Maatschappelijke Vorming, begon ik met mijn eerste bedrijf op 25- jarige leeftijd op Cuba. Ambitieus, zeer enthousiast en gedreven vestigde ik me daar, ik werd verliefd en ben daar twee jaar gebleven.

Eenmaal terug in Nederland opnieuw begonnen en ervaring opgebouwd als specialist en adviseur in de financiële dienstverlening op het gebied van verzuim en pensioen. Ik heb in die periode veel geleerd over mogelijke oorzaken van ziek worden. Ook gezien hoe we kunnen vastlopen door in bepaalde patronen te blijven denken.

Ik wilde me niet meer bezig houden met het verzekeren van het risco van ziek worden maar veel meer direct iets betekenen voor mensen die gezondheidsklachten hebben en de preventie daarvan. Samen werken aan gezondheid, dat werd mijn nieuwe uitdaging. Preventie en inzicht spelen daarin een belangrijke rol en de Traditionele Chinese Geneeskunde past daar uitstekend bij.

Mensen met aandacht, kennis en ervaring helpen om van hun klachten af te komen. De mens in zijn of haar omgeving in balans brengen door het verkrijgen van inzichten over bewustzijn en gezondheid.

Waarom past traditionele Chinese geneeskunde uitstekend bij mijn passie?

In het oude China kreeg de dorpsarts allerlei voorzieningen, eten en onderdak, ze voorzagen in zijn levensbehoefte mits er weinig zieken waren. Het was de taak van de Chinese dokter om de dorpelingen te behoeden voor ziektes. Als ze ziek werden konden ze immers niet meer voor hem zorgen. Zo ontwikkelde de Chinese geneeskunde zich tot een traditie die zich richt op behoud van gezondheid en ontwikkeling van potentieel.Vanuit dit basisprincipe past de traditionele Chinese geneeskunde uitstekend en biedt zij mij de beste kennis en inzichten om mensen verder te helpen en te ondersteunen. Zo ben ik sinds 2007 begonnen in dit mooie en vooral ook boeiende vak. Bij mijn vader in de praktijk werden toen de eerste stappen gezet. Inmiddels, na zeven jaar studie, in bezit van alle vereiste vakdiploma’s. De opleiding westers medische basiskennis (fysiologie, anatomie, pathologie) met succes bij Shenzou universiteit in Amsterdam afgerond, EHBO (het oranje kruis) en de basis vakopleiding TCM en klassieke acupunctuur ook bij Shenzhou met succes afgerond, en Chinese fytotherapie bij Qingbai te Amersfoort.

Ondersteuning bieden op het gebied van preventieve gezondheidsbevordering door het delen van inzichten en het aanbieden van praktische behandelplannen en methoden.

Samen weet je meer en samen kan je meer. Zo vind ik het heel belangrijk dat ook therapeuten en artsen kennis uitwisselen met elkaar. Dat heeft geresulteerd in het organiseren van het kennis en uitwisselings- programma van De NatuurApotheek. De beste therapeutische praktijkervaringen worden met elkaar gedeeld. En zo hoop ik dat er ooit een vruchtbare samenwerking is tussen westerse en oosterse geneeskunde.

Samen werken aan een goede gezondheid! Daar zet ik me dagelijks voor in.

Sinds 2013 werkt Petra Tjeertes op freelance basis voor de NatuurApotheek. Zij organiseert het kennis en uitwisselings- programma waarbij ze zelf ook regelmatig als spreker optreedt. Ze vindt het belangrijk om in contact te zijn met collega’s. Ook wil ze dat waardevolle praktijkervaring met elkaar gedeeld wordt zodat er synergie ontstaat. Dat komt uiteindelijk de gezondheid van de patiënt ten goede en daar draait het om. Naast dit programma organiseert ze ook webinars voor de NatuurApotheek en gaat ze regelmatig mee naar congressen en opleidingen.

Ook heeft Petra een passie voor de geneeskracht van kruiden. Als ze praat over resultaten die ze heeft bereikt bij patiënten met bijvoorbeeld huidklachten, menopauze of darmproblemen dan begint ze enthousiast te vertellen. En omdat ze overtuigt is van de mogelijkheden die er zijn met de diverse formules, gemaakt van de beste ingrediënten uit de natuur, kiest ze voor de NatuurApotheek.

Kwaliteit

Omdat de NatuurApotheek een erkende apotheek is voldoen de bereidingen ook aan de eisen die de geneesmiddelenwet stelt aan farmaceutische producten. Zo stelt de geneesmiddelenwet duidelijke eisen aan bijvoorbeeld de toegestane afwijking van de hoeveelheid werkzame stoffen in een bereiding, t.o.v. de opgegeven hoeveelheid. In de NatuurApotheek wordt volgens de richtlijnen gewerkt van een reguliere bereidende apotheek zodat de bereidingsvoorschriften per productiecharge controleerbaar zijn, inclusief de analysecertificaten van de gebruikte grondstoffen. De NatuurApotheek garandeert daarmee de hoogst haalbare kwaliteit van haar bereidingen, en zijn daarbij volledig transparant voor iedere voorschrijver.

Lezingen die Petra Tjeertes namens de NatuurApotheek heeft gegeven zijn: Topicale remedies, medicinale paddenstoelen, alfa-liponzuur en stevia in de praktijk bij de behandeling van Diabetes
Medicinale paddenstoelen, het onderdrukken van de bijwerkingen van chemotherapie of bestraling, en mogelijke effecten van Protectival.
De relatie tussen symptomen en laboratoriumtesten bij hypothyreoïdie patiënten en de behandeling van deze patiënten met natuurlijk schildklierhormoon. Met daarbij een overzicht van enkele fytotherapeutische en orthomoleculaire behandelingsmogelijkheden

Door deze combinatie van werkzaamheden ben ik regelmatig in contact met het ‘veld’ en hoor en leer ik veel van artsen en therapeuten over wat in de praktijk werkt. Ik hoop dat er ooit een vruchtbare samenwerking is tussen westerse en oosterse geneeskunde en tussen artsen en therapeuten zodat de patiënt de zorg krijgt die het beste bij hem of haar past.

‘Samen weet je, en kan je meer en daar wil ik me actief voor inzetten’