Planten en kruiden worden al eeuwenlang gebruikt omwille van hun geneeskrachtige eigenschappen. Ze vormen de basis voor heel wat geneesmiddelen en steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het gebruik van voedingssupplementen. Kruidenproducten als voedingssupplement worden steeds vaker gebruikt om gezondheid te bevorderen. Dit gebeurt als zelfmedicatie, en soms als aanvulling op een behandeling met reguliere geneesmiddelen. De kruidenproducten mogen volgens de Warenwet in principe niet schadelijk zijn. In combinatie met reguliere medicijnen kan echter een interactie ontstaan die de werking van geneesmiddelen kan versterken of kan verminderen. Dit kan ongewenste gevolgen voor de gezondheid hebben.

In opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft het RIVM heeft een top tien samengesteld van kruidenpreparaten waarvan de interactie met geneesmiddelen mogelijk gezondheidsrisico’s kan veroorzaken. De lijst bevat onder andere sint janskruid, knoflook, ginkgo biloba, valeriaan, geelwortel en groene thee.

Kruiden of planten als voedingssupplement

Helder mag zijn dat de natuurlijke oorsprong van planten en kruiden niet wil zeggen dat ze geen enkel risico inhouden. In de praktijk merk ik dat er gemakkelijk en populair wordt gesproken over kruiden. Er worden aanbevelingen gedaan zonder echt goed te weten wat mogelijke interacties kunnen zijn met bepaalde medicijnen of bij bepaalde condities, denk bijvoorbeeld aan risico’s van bepaalde kruiden bij zwangerschap. Maar ook of het product wel past en aansluit bij jouw specifieke gezondheidsprobleem. Het is dus van belang goed te weten welke eigenschappen en acties een kruid of een plant heeft. En of het kruid of de plant wel bij jou past. Waarom zou je het innemen als je niet precies weet wat het kruid voor je doet? Heb je het echt nodig? Wanneer neem je een voedingssupplement? Wat kun je al bereiken door voeding- en leefpatronen aan te passen? Er worden ontzettend veel producten op basis van geneeskrachtige planten aangeboden. Van poeders, tot theeën, capsules, vloeibare extracten, oliën, en pillen.

Natuurlijke producten zijn niet per definitie veilig

Neem nou bijvoorbeeld Echinacea of rode zonnehoed,  een populaire weerstandsversterker, die vooral in de wintermaanden veel wordt gebruikt om je te beschermen tegen verkoudheden. Maar wat er vaak niet bij wordt verteld is dat het kort gebruikt moet worden, niet langer dan 10 dagen. En als je last hebt van allergieën gebruikt dan beter geen Echinacea, omdat de plant de witte bloedcellen activeert. Bij allergiepatiënten kan dat leiden tot een opstoot van huiduitslag, astma of allergische rhinitis.

Of Ginseng bijvoorbeeld, staat beschreven en wordt zo ook wel gebruikt als gezondheidskruid voor een lang leven. Het kruid heeft ook een effect op de bloedsuikerspiegel. En als je bloedverdunners gebruikt, moet je beducht zijn voor de mogelijke wisselwerking. Dan is ook van belang te weten welke ginseng zit er in het potje. De ene ginseng is de andere niet, en er zijn vele soorten.

Er zijn nog veel meer voorbeelden te geven maar ik denk dat helder is dat het goed is om deskundig advies te vragen. Het mooie van de kruidengeneeskunde is dat het altijd maatwerk is en alleen goed werkt op basis van een persoonlijke diagnose.

Krachtige, prachtige kruiden, ik ben er vol van. Praktijk Petra Tjeertes werkt natuurlijk! Ik wil je er graag meer over vertellen, afgestemd op jouw specifieke situatie en gezondheidsvragen.