Eindelijk wordt het wat warmer, zien we de eerste lammetjes in de wei en begint de tuin te ontwaken. Deze snelle energie van openspringen en ontluiken is in de Traditionele Chinese Geneeskunde de periode van het Hout element. Ook in jouw eigen lichaamsenergie zijn deze bewegingen van opengaan en ontwaken te herkennen. Het gaat in de traditie over de Lever- en Galblaasenergie. Energie waarbij groei en ontwikkeling centraal staat.

Een goede gezondheid en balans in onze emoties, wordt geholpen door de vrije stroom van Qi (lees tsjie).
En daar hebben we een sterke Leverenergie (Yin aspect) voor nodig. Activiteiten ondernemen vraagt om daadkracht en dan hebben we vooral de Yang energie van de Galblaas nodig. Zo is Lever energie voedend en reinigend en Galblaas energie ondernemend, krachtig en naar buiten gericht. Overbelasting door werk, een te actief sociaal
leven of verkeerde voeding, kunnen leiden tot mentale klachten waarbij emoties komen kijken als woede, frustratie en geen beslissingen kunnen nemen. In de praktijk zien we dit bij mensen die burn-out zijn, die vastlopen of mensen die onder hoge druk staan. Er kunnen ook fysieke klachten zijn. Nek- schouder en rugpijn, spijsverteringsproblemen,
hoofdpijn of gezondheidsklachten die een relatie hebben met de menstruatie cyclus.

Waar sta jij?

Kennis over dit seizoen en de specifieke kenmerken die er zijn vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde laat kansen zien die er voor je liggen in deze periode om te werken aan je gezondheid op een diepere laag. Je staat meer open in de Lente en zo kan de acupunctuur extra goed voor je werken!

Er is meer daglicht en de eerste zonnestralen kun je al ervaren door dagelijks een uurtje naar buiten te gaan. In contact met de natuur om je heen. Misschien neem je even een meditatief moment? Vertraag je tempo, zodat je de energie van Lever en Galblaas kunt voelen en er tegelijkertijd voor kunt waken dat deze je niet gaan uitputten. Nieuwe projecten aannemen, je creativiteit laten stromen en erop uitgaan. Dat zijn thema’s die passen in deze fase. Maar let wel op een gezonde balans tussen actief zijn en je rust nemen om weer even bij te tanken.
Heb je een lastige periode achter de rug? Dan kun je de lente uitstekend gebruiken om je gezondheid te ondersteunen. Want een sterke Lever energie draagt bij aan ruimte in je lijf en een stevige basis waardoor alle organen beter kunnen functioneren.

Voor iedereen die graag meer inzicht wil krijgen in werken met lichaamsenergie organiseren wij deze binnenkort leuke activiteiten. Interesse? Kijk eens op deze website onder evenementen.

Geniet van de Lente!