Praktijk Petra TjeertesOver het geel-oranje poeder van de verpulverde curcuma wortel wordt tegenwoordig veel geschreven. De plant lijkt qua bloei- en groeiwijze erg op gember en is hier ook familie van (Zingiberaceae). De stof waar veel om te doen is betreft de werkzame stof in de wortel van de curcuma en dat is curcumine. Een bekend en vast ingrediënt in Indiase curry’s en misschien wel de meest geneeskrachtige specerij uit de Aziatische keuken. Er is ook veel interesse voor de werkzame stoffen van dit poeder in de westerse geneeskunde. De WHO (World Health Organisation) schrijft over de Curcuma longa en beschrijft zijn werkingen als hepatoprotectivum (levercel bescherming), antioxidant, ontstekingsremmer,  en zijn antibacteriële- en fungicide eigenschappen (schimmeldodend).

Oost en west ontmoeten elkaar

Oude oosterse kennis wordt ook door het westen serieus onderzocht. Zo wordt er al sinds 2010 onderzoek gedaan door het AMC naar de mogelijkheden van de werkzame inhoudsstoffen van curcuma in geval van darmkanker. Curcumine is een anti-oxidant en beschermt dus cellen tegen beschadiging. Curcumine vermindert ontstekingsreacties en is direct betrokken bij verschillende processen die de cel en de celkern gezond maken en gezond houden. Nu wordt er ook geschreven dat curcumine tumorcellen blijkt te kunnen remmen in de groei en zelfs te kunnen doden. In het eerste onderzoek betreft het celtherapie bij slokdarmkankerpatiënten en in het tweede onderzoek wordt er gekeken naar een geneeskundige behandeling van kanker die gebruik maakt van zichtbaar (laser)licht en een stof (kurkumine) die kankercellen daarvoor zo gevoelig maakt dat ze afsterven. Dat het gebruik van curcuma een heilzame werking heeft op de gezondheid dat wisten ze in het oosten al honderden jaren geleden al.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Curcuma (é zhú) gebruikt om bloed en energie te doen bewegen, accumulaties te breken en voedselstagnaties op te lossen.

Let op: dit mag niet gebruikt worden in geval van zwangerschap of heftige menstruatie. 

Curcuma is verrassend veelzijdig

Het aantal humane klinische studies met curcumine is echter nog beperkt; meer onderzoek is nodig om te zien of de geneeskrachtige eigenschappen van curcumine (waaronder de antioxidatieve, ontstekingsremmende en anticarcinogene activiteit) na orale inname voldoende tot uitdrukking komen en welke dosis daarvoor nodig is. Curcumine is een veelbelovende fytonutriënt voor de preventie en behandeling van uiteenlopende aandoeningen zoals atherosclerose, cataract, reuma, galstenen, maagzweren, inflammatoire darmziekten, kanker, depressie en dementie.

Laat je altijd goed informeren door een professional. Ik ben enthousiast!