‘Bewezen bijwerking: de dood’, zo stelt de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche, die in zijn nieuwe boek de ‘door en door verrotte’ farmaceutische industrie aanklaagt.

blogIn de Volkskracht van zaterdag 21 november staat in de wetenschappelijke bijlage een interessant interview met Peter Gøtzsche. Deze Deense arts en onderzoeker, die zelf jarenlang werkzaam was in de farmaceutische industrie. Hij laat zien dat deze industrie niet alleen patiënten, maar ook artsen voor de gek houdt met frauduleuze praktijken. Hij doet straffe uitspraken over de macht van de farmaceutische industrie. Ook komt hij met gedetailleerd bewijsmateriaal in zijn boek over hoe farmaceutische bedrijven onderzoek wegmoffelen wanneer er bijvoorbeeld wordt aangetoond dat een diabetes medicijn hartklachten veroorzaakt.

In het boek staat beschreven hoeveel geld erin omgaat en welke enorme belangen daarmee gemoeid zijn. Zo lezen we dat de CEO van Pfizer bij zijn pensionering zei dat hij een jacht had gekocht en omdat hij de boot nergens kwijt kon had hij er ook een jachthaven bij gekocht. Hij maakt hard dat de patiënt uiteindelijk de dupe is van de belangenverstrengeling tussen artsen en de farmaceutische industrie. Het boek van Peter Gøtzsche is bekroond met de British Medical Association’s Book Award. Bert Keizer heeft het voorwoord bij de Nederlandse vertaling geschreven. Hij zegt: ‘Niemand heeft het probleem van Big Pharma zo onweerlegbaar, systematisch en nietsontziend op tafel heeft gelegd als de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche’. ‘Maar natuurlijk zijn er ook heel veel positieve geneesmiddelen te noemen maar dat betekend dan nog niet dat je je verder schandalig mag gedragen’, zo stelt hij.

Mijn advies is: zelf goed blijven nadenken en niet zomaar aannemen dat een bepaald medicijn echt nodig is, dat blijft belangrijk! Lees het boek en blijf vooral kritisch.