In de praktijk zie ik veel mensen die last hebben van angsten of depressieve gevoelens. Er zijn schommelingen van stemmingen en gevoelens gedurende een langere periode. Abnormale somberheid of lusteloosheid en vaak ook een verlies van interesse of een onvermogen om ergens van te genieten. Door opnieuw in contact te worden gebracht met je basiskracht door te werken met energie worden veel patiënten met deze klachten goed geholpen. De zienswijze vanuit de traditie gaat over het behandelen van de persoon als geheel.

Iemand met een depressie of met angsten heeft volgens de Chinese leer een verstoorde ‘Shen’. De Shen is een fundamentele substantie van het menselijk lichaam die daar ook onderdeel van uitmaakt. Zo wordt er in de diagnose vaak gesproken over een verstoorde leverenergie in geval van depressie. Door deze te behandelen met acupunctuur en Chinese kruiden kan traditionele Chinese geneeskunde voor mensen met een depressie veel betekenen.

DEPRESSIE EN DE EFFECTEN VAN ACUPUNCTUUR EN CHINESE REMEDIES

Chinese kruiden formules en acupunctuur brengen harmonie in het lichaam door de balans te herstellen. Beide behandelmethoden kunnen effectief zijn bij de behandeling van depressiviteit en worden ingezet naast de reguliere behandeling en medicatie. Zij kunnen het genezingsproces versnellen en bijwerkingen en lichamelijke klachten verminderen.

BEKENDE EEUWENOUDE KRUIDENFORMULES

Een bekende formule werkt op stagnatie van de leverenergie. Dat betekend eigenlijk dat deze energie verkrapt is, niet vrij kan bewegen. Ook herstelt de formule de werking van de miltenergie en zitten er kruiden in die bloed voeden. Er kan sprake zijn van hitte klachten door lever vuur (als er stagnatie is, treedt er ook hitte op). Denk daarbij aan symptomen als hoofdpijn, zeer warme handpalmen of voetzolen, vlekken zien, droge ogen hebben, om er een paar te noemen. In de praktijk kan deze formule ook worden gecombineerd, in overleg met uw huisarts, met het gebruik van antidepressiva. De bijwerkingen zullen een stuk minder worden.